3 saker som min son lärt mig om UX-writing

Elis om UX-writing

Att skriva för appar, webbar, skärmar och assistenter, det som kallas för UX-writing, kan ibland vara barnsligt enkelt.

Min son Elis är snart 5. Han är fantastisk, och lär mig tonvis om livet och kärleken. Och utan att veta om det lär han mig saker som varje UX-writer borde tänka på:

Använd enkla ord

Elis kan redan ord som ”konflikthantering” och ”väjningsplikt”. Ändå händer det, när jag förmanar honom, att han säger: ”Pappa, vad betyder det där ordet?” Och så får jag förklara. Istället borde jag ha valt ett enklare ord. Då hade min poäng gått fram, istället för att fastna på vägen på grund av ett ord som är svårt att förstå (ofta kallas jargong eller corporate bullshit).

Säg vad jag ska göra (inte inte!)

Som förälder är du en guide. Ibland finns det bara en väg att gå (overallen måste på) medan de ofta kan finnas två stigar (den här mössan eller den här?). När jag säger till Elis vad han INTE ska göra, då låser det sig. När jag däremot säger hur han ska göra, så brukar knuten lossna.

Känn in känslan

Det är lätt att bara utgå från sin själv, det ska gudarna veta, både som företag och som förälder. ”Nu vill jag att …” och ”Hur svårt kan det vara att …” låter det både i och utanför huvudet. Som förälder VET jag att det blir bäst när jag tar en sekund och fattar: ”Vilken känsla dominerar i Elis nu? Hur kan jag agera och säga för att möta honom i den känslan?” Lustigt nog gäller precis sak när du skriver för en app, webb, skärm eller assistent.

***

Signa upp på nyhetsbrevet om UX-writing

Har du bråttom, och vill lära dig mer om att skriva för appar och webbar? Men så bra! Då kan du se till att få nyhetsbrevet UX Writing Summarized. Där sammanfattar jag (Mattias Åkerberg) 3 högintressanta artiklar om UX-writing, så att du bara får det gottigaste och inte fluffet.

🙋‍♂️ Jag vill få nyhetsbrevet om UX-writing  


Vill du gå Sveriges första utbildningsprogram i UX-writing? Sök då bums till “UX-writing på svenska”, som Mattias Åkerberg på Please copy me leder med start i januari 2020 samt i april 2020.

🙋‍♂️Jag vill veta mer om utbildningen i UX-writing på svenska