Två utbildningar i UX-writing som jag kommer att gå 2019

Utbildningar i UX-writing 2019


Vill du gå Sveriges första utbildningsprogram i UX-writing? Sök då bums till “UX-writing på svenska”, som Mattias Åkerberg på Please copy me leder med start i januari 2020 samt i april 2020.

🙋‍♂️Jag vill veta mer om utbildningen i UX-writing på svenska


Länge har det varit skralt på utbilda-sig-till-UX-writer-fronten.

Minst sagt.

På marknadsföringsskolan SVC i Seattle (USA) har det funnits en utbildning i Writing for User Experience, men den har varit klassrumsbaserad och på kvällstid en dag i veckan i 5 veckor (tufft att pendla dit från Sverige …). Just nu är det Derek Hamilton, senior UX writer på Amazon, som leder den kursen. Priset är cirka 4 100 svenska kronor (455 USD). Det har också funnits workshops i UX-writing på General Assembly i Melbourne och i San Francisco, som den här och den här.

Min väg = skapa en egen UX-writer-skola

I nära två år nu har jag därför självutbildad mig i det digitala skrivandets konst; jag har läst böcker och artiklar, åkt på UX-design-konferenser, sett föreläsningar, lyssnat på podcasts och pratat med människor som också tycker att UX-writing är galet viktigt och spännande. Min hjärna exploderar över hur intressant det här. Så nu vill jag ta nästa kliv. Dags att gå en ”riktig” utbildning!

Mitt nästa steg = gå två utbildningar i UX-writing 2019

För nu finns det utbildningar i UX-writing. Online. På nätet! Och de är utformade av verkligt duktigt folk (och kostar därför en slant). Här är de två utbildningar i UX-writing som jag definitivt kommer att gå med start i januari 2019: UX Writing Fundamentals och Microcopy & UX Writing course.

Utbildningar i UX-writing 2019

UX Writing Fundamentals

Här har erfarna UX-writers från bland andra Google, Amazon och Intuit slagit sina kloka pennor ihop och skapat en ”entry-level, UX Writing course for newbie writers who want to learn how to write copy for software products and mobile apps, as well as experienced writers working in Advertising, Journalism, Marketing, or Design”. Det är UX Writers Collective som står för kursen, och frontfigurerna är Bobbie Wood (Google), Carol Valdez (Amazon) och Gordon Macrae (General Assembly, London). Det hela är indelat i sju block:

 • Intro to UX Writing
 • Work with Voice & Tone
 • Keep it short
 • Write for UI components
 • Create UX writing deliverables
 • Work with Teams
 • Find a great job

Kursstart: 15 januari 2019
Pris: 895* USD (8 100 svenska kronor)

Den som är tidigt ute kan få kursen för 20-procent-rabatterade 716 USD (6 500 svenska kronor)

🙋‍♀️ Jag vill veta mer om UX Writing Fundamentals

Bonus: Senare under våren 2019 kommer UX Writers Collective att också lansera kurserna ”The Advanced UX Writing” och ”Conversational Design”.

Microcopy & UX Writing course

Yuval Keshtcher driver världens första (och största) community för UX-writers; hans Facebook-grupp Microcopy & UX Writing har nära 5 000 medlemmar. Nu startar Yuval och hans team på UX Writing Hub också en online-kurs med inbyggt träningsprogram för den som är ”serious about becoming a professional UX writer”. Kursen pågår i 6 veckor, och den som deltar kan varje vecka boka tid med en mentor för att komma framåt. Antalet platser är begränsat till 25 (hälften är redan tagna). Upplägget:

 • Started with UX Writing
 • UX Writing Research
 • Creating a Content Style Guide
 • UX Writing Best Practices
 • Content Wireframing
 • Testing copy
 • Bonus Package | The UX Writer’s Toolbox

Kursstart: 14 januari 2019
Pris: 999 USD (alltså ganska exakt 9 000 svenska kronor)

🙋‍♀️ Jag vill veta mer om Microcopy & UX Writing course

För båda kurserna gäller att du lär dig i egen takt, och det kommer finnas mentorer och ett forum för diskussioner. Målet är att skapa en ordentligt vass UX-writing-portfolio. Då kör vi!

***

Läs också

De tre bästa nyhetsbreven om UX-writing

Vill du skriva för UX? 4 verktyg att ha koll på

Svenska UX-writers: möt oss som jobbar med att skriva digitala texter


Vill du gå Sveriges första utbildningsprogram i UX-writing? Sök då bums till “UX-writing på svenska”, som Mattias Åkerberg på Please copy me leder med start i januari 2020 samt i april 2020.

🙋‍♂️Jag vill veta mer om utbildningen i UX-writing på svenska